Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза
Ментальна арифметика для дітей в Україні за методикою Соробан
Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза

Що таке ментальна арифметика або шлях до успіху

Сьогодні генії народжуються в кожній родині. Так було завжди, але лише тепер батьки обізнані про унікальні здібності своїх малюків і можуть забезпечити їм необхідні умови для повноцінного, гармонійного розвитку. І допомагає їм в цьому ментальна арифметика – навчання розумовому рахунку.

Курси ментального рахунку сьогодні проходять більш ніж в 50 країнах світу. В Японії вони лежать в основі початкової шкільної освіти та є обов''язковими для вивчення. А організація ЮНЕСКО визнала методику одним з найцінніших історичних, культурних, нематеріальних артефактів.

Усний рахунок і розвиток дитячого інтелекту

Суть і призначення курсів ментальної математики полягає в тому, щоб навчити дитину використовувати свої інтелектуальні резерви, розкрити її таланти, адаптувати до життя в соціумі, допомогти дитині стати цілісною, самодостатньою особистістю. Для досягнення таких глобальних цілей в ментальній арифметиці застосовуються найпростіші та ефективні засоби – регулярні тренування й мотивація. Придбання будь-якої звички потребує систематичного повторення певних дій. Так само діє ментальна арифметика: вправи з рахунку тренують мозок, підвищуючи якість і швидкість його роботи, розвивається мислення, інтелектуальні здібності. Здатність виконувати швидкий рахунок в розумі дає дитям впевненість, що можна досягнути будь якої мети, якщо прагнути до неї. Саме розуміння, що жоден дорослий не здатен так само швидко рахувати, є для малюка великою перемогою та водночас стимулом для навчання.

Ментальна арифметика в Україні – школа Соробан

Перша українська школа усного рахунку була відкрита в 2013 році в Дніпрі (тоді ще Дніпропетровську). Вона називається «Соробан®». Але з першого уроку це вже була зовсім інша програма, яка від традиційної (японської) методики взяла лише головне – принципи навчання ментального рахунку на абаці.

Курс ментальної арифметики за класичною схемою показав кілька суттєвих недоліків:

  • спокійні тривалі уроки виявилися для наших допитливих, активних дітей нудними;
  • очікувані результати проявилися лише у чверті учнів, які з самого початку мали неабиякі здібності;
  • не влаштовувала також тривалість курсів (5 років), оскільки було очевидно – таку програму можна пройти за більш короткий термін, якщо правильно організувати навчальний процес.
Було проведено велику роботу, перш, ніж з''явилася нова програма ментальної арифметики, яка стала універсальною, цікавою та продуктивною. Тепер будь-яка дитина, що приступила до опановування усного рахунку, вже за пару-трійку місяців показує відмінні результати навчання:
  • паралельно із заняттями в школі усного рахунку підтягується з усіх предметів у звичайній школі;
  • здійснює арифметичні обчислення з космічною швидкістю;
  • за два роки навчання може похвалитися яскравим інтелектом, блискучими досягненнями в різних галузях діяльності.

Для багатьох батьків, які чули про метод Соробан, залишається загадкою, як вивчення єдиної математичної навички може так сильно впливати на всебічний розвиток дітей. В цьому й полягає секрет і унікальність методики. Вона не просто вчить дітей рахунку в умі, а використовує їх природну здатність поглинати інформацію через образи. Коли малюк вивчає ментальний рахунок, він вчиться уявляти числа у вигляді кісточок абака, розташованих в певному порядку. Це дозволяє дитині розібратися в складі чисел, зрозуміти, що таке десятки. У той же час візуалізація рахівниць допомагає розвивати уяву, зорову пам''ять і асоціативне мислення (здатність зіставляти слова та образи) – безцінні навички для успішного навчання, рішення математичних задач, для спілкування, самореалізації.

Які здібності розвиває ментальний рахунок?

Заняття ментальною арифметикою корисні для дитини в різних аспектах. Вони тренують і розвивають головний мозок малюка, стимулюють процес утворення нейронних синапсів, сприяють розвитку мислення.

Інтелектуальні здібності, що проявляються та вдосконалюються завдяки ментальній арифметиці: :

  • феноменальна зорова, сенсорна, слухова й емоційна пам''ять;
  • здатність швидко засвоювати новий матеріал;
  • аналітичні здібності, логіка, вміння виділяти важливе у великому обсязі інформації, робити правильні висновки;
  • образне мислення, фантазія, креатив, здатність знаходити нестандартні способи вирішення завдань, втілення ідей, досягнення цілей;
  • гнучкість мислення, готовність до самовдосконалення;
  • здатність ставити цілі, планомірно їх реалізовувати;
  • творче мислення, розкриття й вдосконалення індивідуальних талантів;
  • навички спілкування – дуже важливе вміння, яке допомагає людині будувати нормальні взаємини з іншими людьми (дружні, робочі, особисті), розуміти співрозмовника, грамотно вести переговори.

Якщо до списку перерахованих здібностей додати вміння вирішувати проблеми, доводити почату справу до кінця, великий інтерес до знань і бажання постійно розвиватися, то можна бути спокійними за майбутнє дитини. Вона росте всебічно розвиненою, самостійною, комунікабельною, правильно оцінює свої можливості та може їх використовувати на 100%.

Гармонійний розвиток півкуль

Тепер розберемося, яким чином заняття ментальною арифметикою призводять до таких видатних результатів. Усі ми знаємо, що талант у людини поєднується з неабияким інтелектом. Ті, кому вдалося реалізувати свій талант, володіють не лише творчим даром, а й системним, аналітичним мисленням. Таким чином, можна виділити головну умову прояву у дітей їх унікальних задатків – це гармонійний розвиток і синхронна робота півкуль головного мозку. Права й ліва половинки мозку виконують свої особливі функції, які наділяють нас певними здібностями.

Правій півкулі делеговані такі повноваження, як:

  • управління лівою половиною тіла;
  • образне мислення, здатність фантазувати, мріяти;
  • емоційність, почуття прекрасного, здатності до творчості, мистецтва, музики;
  • просторове мислення;
  • невербальне сприйняття (почуття гумору, розуміння метафоричних висловів);
  • інтуїція.

Ліва півкуля підключається до роботи в процесі активації пізнавальної діяльності, коли дитина знайомиться з буквами, числами, вчиться читати, рахувати. Вона відповідає за логіку, здатність аналізувати, точність, послідовність мислення.

Якщо в навчанні пріоритетним напрямком є саме отримання великого запасу знань, з часом ліва півкуля починає домінувати, пригнічуючи творчий потенціал, перешкоджаючи повноцінному розкриттю інтелекту. Усний рахунок в Школі Соробан являє собою комплекс вправ, спрямованих на інтенсивний розвиток кожної з півкуль, створення системи ефективних зв''язків між ними, що дозволяють половникам мозку швидко обмінюватися інформацією. Ментальний рахунок залучає до роботи дві півкулі одночасно: ліву - для сприйняття інформації у вигляді символів, праву - для візуалізації чисел. Завдяки регулярним вправам, усі розумові процеси поступово стають швидшими, продуктивнішими.

Що потрібно для вивчення ментальної арифметики Соробан в Україні?

Деякі батьки обирають методику ментального рахунку, коли малюк не справляється з математикою. Інші, навпаки, приводять до академії Соробан дітей, у яких рано проявилися математичні здібності. Насправді методика однаково корисна для всіх малюків. Універсальність ментальної арифметики є основною перевагою методики. Однак для всього є свій час. Батьки мають розуміти, що інтелект, основи особистості, образ мислення закладаються у дітей в певному віці. Фахівці вважають, що найбільш продуктивний рік для вивчення усного рахунку – 2 клас середньої школи, а весь період активного розвитку припадає на проміжок з 5 до 11 років, коли пізнавальна активність дитини й здатність до розвитку головного мозку знаходяться на своєму піку. Тому важливо вчасно записати малюка на курси.

Щоб вивчати рахунок в розумі мають бути дотримані наступні умови:

  • відповідність до вказаного віку;
  • готовність батьків на початкових етапах підтримувати дитину, допомагати їй;
  • бажання самого малюка.

Що стосується організаційних моментів, то Школа ментальної арифметики в Україні вже про все потурбувалась. Вона організувала потужну методичну та матеріально-технічну базу для успішного навчання й розвитку своїх вихованців. Одним з основних інструментів навчання стала унікальна, розроблена професійною командою Соробан® комп''ютерна програма для класних і домашніх тренувань «Дід Соробан».

Основи ментальної арифметики Соробан ®

Мета методики – гармонійний розвиток інтелекту у дітей. Навчання на курсах ментального рахунку в Україні проводиться за такими принципами:
  1. Регулярність розумових вправ. Саме систематичні навантаження, а не їх обсяг, сприяють виробленню певних навичок, звички мозку працювати в активному режимі.
  2. Створення умов, в яких дитина відчуває себе комфортно, займається із задоволенням, навчання приносить їй позитивні емоції. Уроки мають ігровий формат, а для виконання домашніх завдань використовується навчальна комп''ютерна гра.
  3. Формування мотивації до саморозвитку. У школі Соробан дитина вчиться працювати не заради оцінок, а на результат. Тут спрацьовує психологічний момент: коли малюк досягає успіху, автоматично підвищується його інтерес до подальшого навчання, опанування незнайомих навичок, підкорення нових вершин.
Інтерес до самого процесу пізнання, прагнення вдосконалювати набуті навички, дізнаватися щось нове – це головна сила, що рухає дитиною на шляху до успіху. А підкріплюється ця сила впевненістю, яку набувають діти на заняттях ментальним рахунком.

Що дає дитині ментальна арифметика?

Оскільки кожне досягнення учня Соробан в усному рахунку є результатом його старанної роботи над собою, то ментальну арифметику можна вважати вихователем таких цінних якостей, як наполегливість у досягненні цілей, працьовитість, здатність вирішувати життєві завдання будь-якої складності. Лише відчувши смак здобутої перемоги, людина може вважатися по-справжньому успішною. А вміючи застосовувати свої здібності на практиці, вона може втілити в реальність будь-які свої мрії.

Ментальна арифметика є для дітей і вчителем, і компасом, і вірним помічником в навчанні та будь-яких життєвих ситуаціях, відкриває перед ними безкраї горизонти можливостей і свободу обрати для себе найцікавіший шлях. Читайте ще:
7 років: маленький школяр і проблеми у навчанні
Дитячі таланти. Як виявити?
Чому важливо розвивати у дітей правильні звички?
circlecirclecircle

Хочете розвинути здібності вашої дитини?

Ми завжди раді відповісти на будь-які ваші питання, що стосуються навчання, тренування та методики Соробан®.

Зателефонуйте нам, домовтесь про зустріч, познайомтеся з тренером, поспілкуйтеся учнями та їх батьками. Ми готові похвалитися вам результатами навчання, розказати про наші інновації та показати новинки. Сайт має форму зворотнього зв'язку, якщо вам зручно, то можете отримати відповідь заповнивши форму або набравши на номер школи вашого міста.

Вас можуть зацікавити

Спробуйте наші додатки

Soroboom Lite

Soroboom Lite

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_icon
Soroboom AR

Soroboom AR

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_iconhuawei_icon
Worlds of Soroban

Worlds of Soroban

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_icon
Soroban Dance

Soroban Dance

appStore_icongooglePlay_icon

Soroboom AR

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_iconhuawei_icon
logo_white

©Copyright 2013-2024 by Iurii Novosolov. Всі права захищені.
Заборонено будь-яке копіювання матеріалів ресурсу без
письмової згоди власника.

Меню

Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза

Соробан® у інших країнах

by countryro countrycz country
com country
masterCard_iconvisa_icon

©Copyright 2013-2024 by Iurii Novosolov.
Всі права захищені.
Заборонено будь-яке копіювання матеріалів ресурсу без письмової згоди власника.