Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза
Ментальна арифметика для дітей в Україні за методикою Соробан
Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза

Підготовка руки до письма

З чого починається і як відбувається підготовка руки до письма  у дітей дошкільного віку? Процес цей довгий за часом і складний, але його не можна пропустити, адже від якості підготовки залежить, як швидко і легко малюк освоїть цю навичку. Підготовка руки до письма потрібна для механічного  тренування рук і допомагає дітям зрозуміти головні правила письмової справи.

Цілі і завдання підготовки руки до письма  у малюків 6 років

Навчаючи дитину письму, дорослі ставлять перед собою мету - навчити його красиво писати. Але рівний почерк, акуратні букви - це вже результат якісної підготовки руки дошкільника до письма. Головні цілі - це:
  • фізичний розвиток (зміцнення м''язів руки);
  • тренування пальців, їх гнучкості, рухливості;
  • розвиток впевненої орієнтації в просторі, точності рухів;
  • розвиток уміння відрізняти праву сторону тіла (частини тіла) від лівої;
  • навчити правильній посадці при письмі;
  • розвиток здатності відчувати ритм.
Ми, дорослі, не вважаємо лист якимось складним заняттям. А між тим, можливість писати забезпечує злагоджена робота і зусилля м''язів всієї руки: пальців, кисті, передпліччя і плеча. Руки дошкільнят занадто слабкі, щоб добре виконувати це завдання. Ось чому підготовка руки до письма  у дітей 5-6 років починається з фізичного розвитку малюка. Плутанина зі сторонами (лівою чи правою) заважає дитині правильно зображувати літери, призводить до перестановки літер в словах. Саме тому розвиток поняття сторін так важливо. Просторове мислення - інструмент вироблення рівного, що не виходить за межі рядка і полів,  почерку. Уміння відчувати ритм, на перший погляд, не має ні найменшого відношення до письма. Насправді ж, воно допомагає узгодити рухи  рук зі словами тексту під час диктантів. До числа важливих здібностей для письма, які потрібно розвивати в ході підготовки, відноситься працьовитість, цілеспрямованість, акуратність, зорова, слухова увага, а також пам''ять.

Розвиток дрібної моторики

Ідеальний почерк і правопис - завдання вчителів. В обов''язок батьків входить попередня підготовка рук дитини до письма в віці 5 і 6 років. Завдання для швидкої та ефективної підготовки руки вашого дошкільника до письма - це звичайнісінькі для будь-якої дитини заняття, вправи:
  1. Пальцематика - зарядка для пальчиків. Вона тренує моторику і зміцнює дрібні м''язи на пальцях малюка. Впливає добре на розвиток мовних, творчих здібностей. А ще це просто і весело.
  2. Ліплення - заняття, яке зміцнює пальці, кисть руки, розвиває посидючість, фантазію, креативне мислення. Ліпити, в рівній мірі, корисно з пластиліну, тіста, глини.
  3. Плетіння з намистин і інші заняття з дрібними деталями (крупа, квасоля) - добре розвиває дрібні м''язи на пальцях рук. Перевага даної вправи - можливість розвивати відразу при дошкільної підготовки руки дитини і готувати їх до листа і навчання рахунку.
  4. Вирізання - добре зміцнює руку. Приборкавши ножиці, малюк впевнено візьметься за ручку і олівець.
  5. Розфарбовування картинок. Таке заняття на підготовку руки до письма підходить для маленьких дітей 3 і 4 років, старших дошкільнят 5, 6, 7 років. Його користь: вчить правильно тримати пишучий інструмент, розвиває окомір (здатність бачити кордони), розвиває всі групи м''язів, які беруть участь в роботі.
Взагалі, будь-який тип рукоділля або прикладної творчості є вправою для ефективного розвитку дрібної моторики у дітей, а також підготовки рук до письма.

Самі дієві методи підготовки до письма

Вчені визнають малювання кращим засобом розвитку здатності до письма. Перевага даної вправи полягає в тому, що вона активує різні види розумової роботи:
  • увагу, пам''ять і координацію;
  • механічні навички роботи з інструментом письма;
  • обидві півкулі мозку, їх злагоджену роботу;
  • різні типи мислення: образне, логічне і навіть абстрактне;
  • фізичну силу рук, кистей, пальців;
  • мову.
На подальших етапах використовують прописи для письма. Такий спосіб підготовки допомагає «поставити» руку. Мається на увазі,  розвиток вже графічного письма, акуратності, продовження розвитку окоміру. Чому підготовці руки до письма надають так багато значення? Справа в тому, що його виконання - це результат великої праці, точних рухів і високої концентрації уваги. Такі умови є хорошою основою для розвитку важливих психічних функцій головного мозку, цінним компонентом психічного виховання під час підготовки до школи дітей, яким від 5 до 7 років. Що потрібно робити батькам?
  • Забезпечити умови для гармонійного розвитку дитини;
  • зацікавити малюка заняттями;
  • не шкодувати похвали за зусилля і маленькі перемоги.
Читати також: Развитие мелкой моторики рук у дошкольников 5-6 лет Чем занять ребёнка в 4 года дома Возрастные особенности детей 7 лет Відео: https://youtu.be/jclCmi-pCyY https://youtu.be/8nd8F2OAgxc https://youtu.be/LwGMwuAMDeI записатися

Записатися в Школу Соробан® у вашому місті

circlecirclecircle

Хочете розвинути здібності вашої дитини?

Ми завжди раді відповісти на будь-які ваші питання, що стосуються навчання, тренування та методики Соробан®.

Зателефонуйте нам, домовтесь про зустріч, познайомтеся з тренером, поспілкуйтеся учнями та їх батьками. Ми готові похвалитися вам результатами навчання, розказати про наші інновації та показати новинки. Сайт має форму зворотнього зв'язку, якщо вам зручно, то можете отримати відповідь заповнивши форму або набравши на номер школи вашого міста.

Вас можуть зацікавити

Спробуйте наші додатки

Soroboom Lite

Soroboom Lite

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_icon
Soroboom AR

Soroboom AR

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_iconhuawei_icon
Worlds of Soroban

Worlds of Soroban

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_icon
Soroban Dance

Soroban Dance

appStore_icongooglePlay_icon

Soroboom AR

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_iconhuawei_icon
logo_white

©Copyright 2013-2024 by Iurii Novosolov. Всі права захищені.
Заборонено будь-яке копіювання матеріалів ресурсу без
письмової згоди власника.

Меню

Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза

Соробан® у інших країнах

by countryro countrycz country
com country
masterCard_iconvisa_icon

©Copyright 2013-2024 by Iurii Novosolov.
Всі права захищені.
Заборонено будь-яке копіювання матеріалів ресурсу без письмової згоди власника.