Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза
Ментальна арифметика для дітей в Україні за методикою Соробан
Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза

Чим зайняти дитину 5 років удома?

Чим зайняти дитину 5 років  удома? До п''яти років діти вже перестають бути нетямущими  малюками. Вони багато розуміють, тому батьки можуть домовитися з дочками і синочками про те, щоб якийсь час вони погрались самостійно, поки мама і тато зайняті. Але проблема в тому, що дитина в 5 років поки що не може сама  придумати для себе розвагу. Їй  потрібна ваша допомога. І якщо  на вас чекає необхідність  з дитиною 5 років провести вдома вихідні, а то і цілий тиждень, потрібно ретельно обміркувати, чим  ви можете її  зайняти на цей час.

Як вибирати заняття для дитини 5 років?

Батьки тільки навчилися вгадувати потреби крихти і розібралися, чим зайняти дитину в 1, 2, 3 і навіть 4 роки вдома, в транспорті, на прогулянці, як настав новий непростий етап адаптації до інтересів малюка. Крихітку п''яти років не посадиш в манеж із горою іграшок, не заманиш «Долоньками» і ліпленням грибочків. У 5 років діти вже мають особисті  уподобання  і інтереси, з якими дорослі повинні рахуватися. Які особливості розвитку потрібно взяти до уваги, щоб зайняти дитину 4-5 років хорошою  і корисною  справою?
  1. Початок формування особистості, власної думки, поняття приналежності до навколишнього світу.
  2. Гендерна самосвідомість (усвідомлення приналежності до статі).
  3. Розвиток соціальних навичок.
  4. Розвиток і активне використання фантазії, уяви.
  5. Осмислене сприйняття інформації - тобто малюк не просто механічно фіксує в пам''яті нові знання, а робить це усвідомлено.
Якщо дорослі не знають, чим зайняти себе, навряд чи вони в змозі придумати, чим зайняти дитину 5 років  удома. А між тим, в 5 років діти дуже уважно дивляться на своїх батьків, переймають їхню  манеру поведінки і спілкування з людьми, звички і погляди на світ, головні людські цінності і недоліки. З огляду на цей факт, потрібно не просто розважати дитину, а й розвивати в ній  кращі якості, здібності. І вже незабаром  саме вони допоможуть їй  в шкільній адаптації та успішному навчанні:
  • працьовитість;
  • пам''ять;
  • посидючість;
  • комунікабельність;
  • дрібна моторика;
  • образне мислення;
  • здатність робити аналіз, висновки.
Розглянемо найпростіші, але дуже корисні заняття для дошкільнят в п''ять років.

Самостійні ігри для п''ятирічної дитини

Головне завдання батьків малюка - стати цікавим учасником в іграх і при цьому прагнути розвивати у крихти самостійність. Вдома   це навіть простіше зробити, якщо ви знаєте, чим можна зайняти дитину 4-5 років. Першим кроком до самостійності можуть стати ігри «по черзі», в яких мама і малюк виконують якесь завдання по черзі (малюють, ліплять). Можна давати дітям конкретні завдання. Наприклад, зібрати всі малюнки в один альбом або розсортувати іграшки і розкласти їх в різні ящики. Якщо у вас багато домашніх справ, а дитина вимагає уваги до себе,  - саме час долучити її  до праці на благо сім''ї. Нехай вона  прибере пил з полиць, допоможе завантажити білизну в пральну машину, викласти з пакета покупки або прибрати посуд зі столу. У розкладі повинен  бути час для гри із самим собою. Це можуть бути пазли, малювання, інші заняття, які подобаються дитині і можуть захопити її  на 20 - 30 хвилин.

Спільні розвиваючі ігри

Коли у батьків видається вільною   півгодини, можна присвятити її повноцінному  спілкуванню  з дітьми і використовувати для здійснення спільних дивовижних відкриттів. Пропонуємо кілька варіантів, чим зайняти дитину 5-6 років вдома, використовуючи прості підручні матеріали:
  • проведення хімічних дослідів - реакція при змішуванні соди і оцту, додавання харчових барвників у воду, змішування кольорів;
  • прикладна творчість - створення своїми руками виробів, м''яких і ялинкових іграшок;
  • вирощування квітів.

Заняття для дівчинки 5 років

Чим зайняти дитину 5 років удома, якщо ця дитина - дівчинка? Більшість занять універсальні  для всіх дітей, але все ж є ігри, до яких дівчатка відчувають особливий інтерес:
  • ляльки;
  • рукоділля;
  • мода та краса.
Підкажіть доньці кілька цікавих ідей для облаштування «лялькового будиночка», створення нарядів з підручних засобів, і найпростіша гра в дочки - матері захопить її не на одну годину. Не шкодуйте часу на похід в дитячий «салон краси». Ну а рукоділля - це взагалі дуже велика тема, де ви можете нескінченно вибирати нові види творчості і освоювати їх разом з донькою.

Ігри для хлопчика 5 років

Хлопця цікавить все, що пов''язано з технікою, силою, рухом, пригодами. Це автомобілі і літаки, пістолети і конструктори. Якщо ви не знаєте, чим зайняти дитину 5 років (хлопчика) вдома, пропонуємо вам вибрати заняття з нашої  добірки:
  • настільний футбол, хокей та інші ігри - чим хлопчик більше цікавиться;
  • рішення головоломок (за віком) - відмінно розвиває логіку, посидючість і вчить вирішувати складні завдання;
  • конструювання - це може бути простий конструктор або ж фірмовий набір для самостійної збірки точних копій автомобіля, корабля, літака.

Чим зайняти дитину 3-5 років з користю для інтелекту?

В принципі, будь-яке заняття формує у дітей певні навички. Створення будиночка під столом із ковдр і подушок розвиває фантазію і кмітливість. Малювання, ліплення, рукоділля і вирізання розвивають моторику, готують руку малюка до письма. Навіть настільні ігри тренують увагу, спостережливість, швидкість реакції. Але є і спеціальні тести, ребуси, завдання, які призначені для розвитку логіки, пам''яті, уваги. Їх теж потрібно включити до  розкладу дитини і дозволити  їй  без допомоги дорослих знаходити правильні відповіді. Ще одне цікаве і корисне для дітей заняття - гра в шахи або в шашки. Час навчання точно не буде витрачено даремно. Ці ігри розвивають логіку, аналітичне мислення, вміння ставити цілі і вирішувати поставлені завдання, концентрацію уваги.

Рухливі ігри

Якщо на вулиці погода зовсім не підходить для прогулянки або малюк трохи прихворів, йому все одно потрібна  фізична активність. Чим зайняти дитину 1-5 років  удома, щоб вирішити цю проблему?
  1. Волейбол з повітряною кулькою.
  2. Боулінг в коридорі з пластиковими пляшками.
  3. Смуга перешкод (чергування стрибків через умовні перешкоди і повзання між ніжками стільця).
  4. Змагання з дорослими - хто більше зробить нахилів, присідань ...
Для звичайних дітей будь-яке  з цих занять буде достатньо, щоб відшкодувати дефіцит активних ігор на відкритому повітрі. Але чим зайняти гіперактивну  дитину  5 років удома? Для батьків малюка з дуже високим потенціалом енергії довгі вихідні можуть стати справжньою проблемою. Поради психологів:
  • плануйте день і суворо дотримуйтеся режиму;
  • обладнайте вдома спортивний куточок;
  • чергуйте активні і спокійні заняття таким чином, щоб останні припадали на другу половину дня;
  • використовуйте гідротерапію (ігри у ванній), так як вода діє заспокійливо на нервову систему;
  • заведіть собаку і разом ходіть на прогулянку.

Спокійні ігри

У другій половині дня і перед сном потрібно подбати про те, щоб малюк залишався в спокійному стані. Чим можна зайняти дитину в цей час? Читання книг, прикладна творчість, ляльковий театр і пускання в ванній мильних бульбашок. Можна разом помріяти і придумати нову казку, винайти свою  «пташину»  мову  і відправитися в подорож по сторінках дитячої географічної енциклопедії.

Як пробудити інтерес у дитини 5 років?

Дитячі магазини пропонують величезний вибір ігор та іграшок. Щоб вирішити питання,  «чим зайняти дитину 5 років удома»,   крутиться ціла індустрія дитячих розваг. Але навіть найдорожча і суперово  корисна іграшка швидко набридне малюкові, якщо він не знає, як  нею гратись. А навчити цьому можемо тільки ми, дорослі. Знайти гарне заняття не складно, якщо:
  • заохочувати дитячу ініціативу (йти за бажаннями дитини);
  • долучати малюка до сімейних та домашніх справ;
  • перетворювати обов''язки в гру;
  • хвалити дітей за старання і досягнуті результати;
  • дозволяти робити щось неправильно;
  • з радістю ділитися з дитиною своїми знаннями, досвідом і брати участь в його іграх;
  • діяти методично і планувати дитяче дозвілля;
  • стати прикладом, бути активними, допитливими і любити життя.
Читати також: Чем занять ребёнка в 4 года дома Подготовка руки к письму Возрастные особенности детей 7 лет Відео: https://youtu.be/jclCmi-pCyY https://youtu.be/8nd8F2OAgxc https://youtu.be/LwGMwuAMDeI записатися

Записатися в Школу Соробан® у вашому місті

circlecirclecircle

Хочете розвинути здібності вашої дитини?

Ми завжди раді відповісти на будь-які ваші питання, що стосуються навчання, тренування та методики Соробан®.

Зателефонуйте нам, домовтесь про зустріч, познайомтеся з тренером, поспілкуйтеся учнями та їх батьками. Ми готові похвалитися вам результатами навчання, розказати про наші інновації та показати новинки. Сайт має форму зворотнього зв'язку, якщо вам зручно, то можете отримати відповідь заповнивши форму або набравши на номер школи вашого міста.

Вас можуть зацікавити

Спробуйте наші додатки

Soroboom AR

Soroboom AR

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_iconhuawei_icon
Soroboom Lite

Soroboom Lite

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_icon
Worlds of Soroban

Worlds of Soroban

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_icon
Soroban Dance

Soroban Dance

appStore_icongooglePlay_icon

Soroboom Lite

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_icon
logo_white

©Copyright 2013-2024 by Iurii Novosolov. Всі права захищені.
Заборонено будь-яке копіювання матеріалів ресурсу без
письмової згоди власника.

Меню

Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза

Соробан® у інших країнах

by countryro countrycz country
com country
masterCard_iconvisa_icon

©Copyright 2013-2024 by Iurii Novosolov.
Всі права захищені.
Заборонено будь-яке копіювання матеріалів ресурсу без письмової згоди власника.