Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза
Ментальна арифметика для дітей в Україні за методикою Соробан
Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза

Швидкісне читання для молодшого віку. Корисно чи ні?

Швидкісне читання для дітей молодшого віку: чи не заступаємо ми цим шлях своїм малюкам? Написати цю статтю мене спонукали численні запитання й від викладачів, і від учнів Школи усного рахунку «Соробан»: «Чому у нас не навчають швидкісному читанню? Майже всі вже запровадили таку програму.»17458164_796414663840743_3646871285602756010_n Що ж, поміркуймо разом. Будь-яке питання, яке стосується навчання дітей, вимагає, насамперед, розуміння не тільки того, що корисного ми дамо, але й усвідомлення відповідальності за те, в чому ми можемо нашкодити. Не тільки у лікарів, але й у педагогів головне правило: «Не нашкодь!» Отже, що ж таке швидкочитання? Це уімння схоплювати клюочві слова, пропускаючи деталі. З одного боку, це добре. З іншого - скільки граматинчих помилок Ви наархували в поперендіх речеяннх абазцу? Навіть дорослій, грамотній людині, яка не володіє швидкісним читанням, сприйняти неправильність складно. Ми читаємо автоматично. Але при цьому все ж знову помиляємось. А у швидкісному читанні схоплюються ключові слова зі сторінки. І на усвідомлення правильного написання цих слів часу уже просто  немає.  Як підсумок, слова можуть запам’ятатися в неправильному написанні. І людина буде вважатися неграмотною. Аж ніяк не тому, що погано навчалася. Вона просто так запам’ятала ці слова. Згадайте, як нас навчали грамоти та правопису. Ми читали. Читали багато. Читали кожне слово. І після п’ятисот разів прочитаного слова «чуємо» у творах з трьох томів, коли бачимо написане «чуїмо», ми відчуваємо дискомфорт. Погодьтесь, це так? Ми запам’ятали образ слова. І цей пам’ятний багаж не дозволяє робити граматичні помилки. А якщо  цей же тритомник прочитати за вечір, вихоплюючи окремі слова? Чи стали б ми грамотними? Чи будуть наші діти при такому навчанні знати, як правильно пишуться слова? Погоджуся, швидко читаючи, людина може зекономити час, зрозумівши ідею твору, незалежно від об’єму тексту. Та чи збагатиться внутрішній світ читача? Згадаймо повість великого письменника Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки». В чому її сюжет? Оксана поставила умовою весілля з Вакулою отримання нею взуття від цариці. Вакула за допомогою чорта й запорожців вирішив це питання. Все. А як же нічний політ на чорті? А зустріч з царицею? Прочитавши цей твір «по діагоналі», людина втратить можливість насолоджуватися яскравими образними описами національного побуту, краси навколишнього світу. Самобутність мови письменника залишиться незрозумілою. І це дуже сумно. Не можу не визнати, що в Методиці Соробан® є дещо спільне зі швидкісним читанням. І там, і там важливі образи. У швидкісному читанні - образи слів, у Соробан - образи кісточок на рахівницях. Але в ментальній арифметиці йде ще й подальший розвиток - образи, які запам’ятовуються, динамічні, вони розвиваються, створюючи нові образи чисел, даючи рішення нових задач. Мозок постійно працює. 2222222Я почав цю розмову з запитань колег і учнів про те, чому в «Соробан» не вчать швидкісного читання. Відповім.

Якщо дитина правильно сприйме потрібну інформацію, то не має різниці, як вона прочитала підручник - звичайно чи швидко. Але для мене, педагога і батька, важливо, щоб дитина розвивалась гармонійно. Тому я не підтримую навчання швидкісного читання в дитячому віці.

Поясню чому. У швидкісному читанні образ слова статичний. Я вже говорив про це раніше. Побачили слово й запам’ятали. Якщо слово написане правильно - добре. А якщо ні? Сучасні видавництва часто економлять на роботі коректорів. І ось з цього почнеться неграмотність дитини. Для чого це? Дозвольте дитині зачитуватися ночами під ковдрою творами класичної літератури, щоб зрозуміти, що Ромео та Джульєтта загинули від неприйняття їхнього кохання оточенням, а не від модної в ті часи течії самогубств. Навчитися швидкісного читання можна в будь-якому віці. Нехай ваша дитина виросте й сама зрозуміє, чи потрібно їй це.

Швидкісне читання для дітей молодшого віку.

cover_retina«Тісто. Доріжка. Лисиця.» Упізнали казку про Колобка? А чи готові до того, що ваші діти  будуть читати її вашим внукам не повністю, а тільки в три слова? Так і трапиться, якщо навичка швидкісного читання сформується у вашої дитини до того, як вона навчиться читати свідомо. Насправді, професій, де навичка швидкісного читання важлива, де з мільйонів друкованих знаків треба виділити крихту інформації, не так вже й багато. Журналісти, продавці книжкових магазинів. Більше, мабуть, відразу й не згадаєш. Шановні батьки, для всього свій час. Швидке читання корисне, але дозвольте дитині самій зрозуміти, що воно їй необхідне для подальшого розвитку. Реально важливим це вміння може бути в старших класах. Не підганяйте час! Дайте своїм дітям можливість здійснити подорож величезним світом літератури, що захоплює. На завершення візьму на себе сміливість сказати про те, що, навчаючись усного рахування в Школі Соробан®, діти розвивають обидві півкулі мозку. Тобто активно використовують можливості аналітичного й образного мислення. Тільки уявіть, наскільки емоційніше наші учні сприймають образи літературних персонажів? Розвинена уява дозволяє йти поруч з улюбленими героями, здійснювати з ними подвиги, вчитися любові й доброти. Команда Школи "Соробан" вірить в успішне майбутнє наших учнів!
circlecirclecircle

Хочете розвинути здібності вашої дитини?

Ми завжди раді відповісти на будь-які ваші питання, що стосуються навчання, тренування та методики Соробан®.

Зателефонуйте нам, домовтесь про зустріч, познайомтеся з тренером, поспілкуйтеся учнями та їх батьками. Ми готові похвалитися вам результатами навчання, розказати про наші інновації та показати новинки. Сайт має форму зворотнього зв'язку, якщо вам зручно, то можете отримати відповідь заповнивши форму або набравши на номер школи вашого міста.

Вас можуть зацікавити

Спробуйте наші додатки

Soroboom AR

Soroboom AR

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_iconhuawei_icon
Soroboom Lite

Soroboom Lite

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_icon
Worlds of Soroban

Worlds of Soroban

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_icon
Soroban Dance

Soroban Dance

appStore_icongooglePlay_icon

Soroboom Lite

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_icon
logo_white

©Copyright 2013-2024 by Iurii Novosolov. Всі права захищені.
Заборонено будь-яке копіювання матеріалів ресурсу без
письмової згоди власника.

Меню

Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза

Соробан® у інших країнах

by countryro countrycz country
com country
masterCard_iconvisa_icon

©Copyright 2013-2024 by Iurii Novosolov.
Всі права захищені.
Заборонено будь-яке копіювання матеріалів ресурсу без письмової згоди власника.