Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза
Ментальна арифметика для дітей в Україні за методикою Соробан
Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза

Дитина-лівша: переучувати чи ні?

Найбільша провина, яку не прощають людині, - несхожість на інших. (Ілля Шевельов). Тому, коли суспільство стикається з будь-яким відхиленням від звичних норм, воно активно намагається цю несхожість усунути. Так було і з розвитком у дітей ліворукості. Лівші викликали в оточення якщо не страх, то побоювання. Були часи, коли ця особливість вважалася пособництвом дияволу, потворністю. Навіть сьогодні у деяких країнах ліворукість поза законом, оскільки ліва рука вважається нечистою. Боролися з лівостороннім розвитком радикально, часом жорстоко. Наприклад, немовляті прив''язували руку до тіла, у школі застосовували фізичні заходи, а в часи інквізиції навіть спалювали на багатті. На щастя, ми живемо у цивілізованому світі, де такі заходи давно не практикують, однак для багатьох мам і зараз залишаються актуальними питання – що робити, якщо дитина лівша та чи треба переучувати лівшу?

Природа не помиляється

Людське тіло – підконтрольна одиниця. Кожна наша дія продиктована провідним центром – головним мозком. Тут і відбуваються процеси, які визначають, стане дитина правшею або лівшею. Фізіологічно ліворукість пояснюється перехресним зв''язком між півкулями мозку й сторонами тіла. Тільки 1% від усіх людей на землі може похвалитися балансом між правою та лівою півкулями. Для решти властиве домінування однієї половинки мозку.Чи можна перевчити лівшу Найчастіше, домінує ліва півкуля, відповідальна за логіку, аналітичні здібності, мову, письмо й читання, раціональне мислення. Вона управляє правою ногою, рукою. Усвідомлену дію правша здійснює, коли до потрібного органу від півкулі поступає прямий нейронний імпульс. Для лівші ця дія набагато складніша. Права півкуля, що керує лівою стороною тіла, направляє сигнал, який, перш ніж досягти мети, має пройти через центр міжпівкульних зв''язків, мозолисте тіло. З цим пов''язані деякі особливості розвитку дитини-лівші (гальмування мовлення, труднощі з опануванням письма). Чи варто переучувати лівшу, щоб позбавити труднощів? Поспішати з висновками не треба. Усі явища мають свої плюси та мінуси. З часом мозок лівші самостійно вирішує проблему, створюючи в правій півкулі мовний центр. Враховуючи, що права півкуля відповідає за уяву, лівша швидше сприймає інформацію, перетворюючи слова на образи. Саме тому і з почуттям гумору у неї все добре.

Вони зовсім інші

Перший доказ цього факту – ліворукість притаманна геніям мистецтва, музики, науки. Серед них Аристотель, Пабло Пікассо, Юлій Цезар, Г. Х. Андерсен, Лев Толстой, С. Рахманінов, Людвіг Ван Бетховен, Ісаак Ньютон, Альберт Ейнштейн, Чарлі Чаплін, Стінг.....

Інші характерні особливості лівші:

 Чи треба переучувати лівшу
  • яскрава індивідуальність;
  • музичні здібності;
  • хороша пам''ять;
  • творчі задатки (малювання, прикладне мистецтво, артистизм);
  • підвищена емоційність;
  • кмітливість, швидка реакція.
Завдяки розвиненій інтуїції, діти-лівші частіше роблять правильні висновки, знаходять оригінальні рішення проблем, точно відчувають інтонацію та настрій співрозмовника, тому легко орієнтуються в міжособистісних стосунках. Вони можуть виконувати одночасно два завдання. Навіщо переучувати лівшу, якщо вона навіть за інтелектуальним рівнем перевершує правшу. За підсумками досліджень, рівень IQ вищий за 140 найчастіше зустрічається саме у лівшів.

Чи можна переучувати лівшу?

Правшів абсолютна більшість (приблизно 90%), тому весь світ облаштований у відповідності з їх потребами. Діти-лівші щодня стикаються з сотнями труднощів: переходячи дорогу, відкриваючи двері, коли користуються ножицями. Тим не менш, фахівці рекомендують не переучувати ліворуких. Насильницьке виховання праворукості може мати дуже важкі наслідки й навіть бути небезпечним для дитини. Що буде, якщо перевчити малюка з лівші на правшу? Будь-який психолог вам наведе десятки неприємних наслідків, серед яких розлад сну, втрата апетиту, страхи, заїкання, заколисування в транспорті, загальмованість і інші проблеми невротичного характеру. Мозок правополушарної дитини має дивовижну особливість – якщо правильно з ним працювати, він швидко й легко навчиться використовувати можливості обох півкуль. Якщо ж спробувати придушити ліворукість, малюк назавжди втратить свої унікальні здібності. Стоит ли переучивать левшу У вихованні дитини-лівші батькам слід бути терплячими, підтримувати малюка, допомагати йому пристосовуватися до «правостороннього» світу. Для гармонійного розвитку лівші важлива робота з дрібною моторикою рук, пам''ять, мислення, комунікативні якості, здатність керувати своїми емоціями. Школа усного рахунку Соробан справляється з цим завданням як найкраще. Вона пропонує дітям вправи, що тренують обидві півкулі, урівноважуючи їх, розкриваючи різнобічні таланти. Вважається, що ліворуким важко дається рішення арифметичних завдань. Соробан доведе, що це не так! Уся методика ментальної арифметики побудована на поєднанні образного та раціонального мислення, здатності візуалізувати, перетворювати числа на образи. Хто, як не лівша зуміє швидко опанувати цю навичку та здивувати оточення? Тренування вчать емоційних дітей-лівшів аналізувати, робити логічні висновки, бути посидючими, правильно висловлювати свої почуття, планувати, домагатися поставлених цілей. Саме цих якостей часом бракує обдарованим дітям, щоб реалізувати свій природний талант. Важливо розуміти, що лівша – це нормальна, і при цьому абсолютно унікальна дитина, яка світ бачить під особливим кутом зору.
circlecirclecircle

Хочете розвинути здібності вашої дитини?

Ми завжди раді відповісти на будь-які ваші питання, що стосуються навчання, тренування та методики Соробан®.

Зателефонуйте нам, домовтесь про зустріч, познайомтеся з тренером, поспілкуйтеся учнями та їх батьками. Ми готові похвалитися вам результатами навчання, розказати про наші інновації та показати новинки. Сайт має форму зворотнього зв'язку, якщо вам зручно, то можете отримати відповідь заповнивши форму або набравши на номер школи вашого міста.

Вас можуть зацікавити

Спробуйте наші додатки

Soroboom AR

Soroboom AR

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_iconhuawei_icon
Soroboom Lite

Soroboom Lite

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_icon
Worlds of Soroban

Worlds of Soroban

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_icon
Soroban Dance

Soroban Dance

appStore_icongooglePlay_icon

Soroboom Lite

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_icon
logo_white

©Copyright 2013-2024 by Iurii Novosolov. Всі права захищені.
Заборонено будь-яке копіювання матеріалів ресурсу без
письмової згоди власника.

Меню

Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза

Соробан® у інших країнах

by countryro countrycz country
com country
masterCard_iconvisa_icon

©Copyright 2013-2024 by Iurii Novosolov.
Всі права захищені.
Заборонено будь-яке копіювання матеріалів ресурсу без письмової згоди власника.