Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза
Ментальна арифметика для дітей в Україні за методикою Соробан
Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза

Вікові особливості дітей 6 років

Вікові особливості дітей 6 років

Рік за роком, крок за кроком дитина стає старше і по роках, і за іншими критеріями дорослішання. Кожному новому кроку в житті немовляти властиві свої характерні риси. У нашій статті ми розглянемо вікові особливості дітей 6 років. Це допоможе батькам зрозуміти, які процеси відбуваються в дитячому організмі, як малюк бачить навколишній світ і що потрібно зробити для правильного розвитку дитини на 6-7 році життя.

Характерні особливості розвитку дітей 5-6 років

Коли ми говоримо про розвиток дитини, то маємо на увазі не тільки його фізичне зростання. Сюди відноситься також дорослішання розуму, становлення особистості, соціалізація. Вік 6-7 років ще особливий тому, що на цьому етапі відбувається активна підготовка до 1 класу, тому готовність до школи також можна віднести до критеріїв правильного розвитку малюка. Вікові особливості дітей 6 років в області фізіології:
  • активне зростання кісткової системи, розвиток опорно-рухового апарату;
  • розвиток м''язової системи (дрібних груп м''язів);
  • розвиток і зміцнення серцево-судинної системи;
  • диференціальний розвиток центральної нервової системи (відділів).
У 6-річному віці великими темпами відбувається розвиток розумової і психічної сфери. Подивимося, які вікові особливості дітей виявляться по кожній з них.

Особливості дитячого інтелекту в 6-7 років

У розумовому вихованні дитини на 6 -7 році життя потрібно враховувати один суттєвий момент - це висока швидкість розвитку розумових, пізнавальних здібностей. Саме в цей період йде закладка особливо важливих функцій:
  • пам''яті;
  • мислення;
  • уваги;
  • уяви;
  • мови.
Пам''ять проходить останній етап розвитку. Малюк отримує можливість засвоювати знання на слух і візуально. Завдяки цьому пам''ять стає основою всіх психічних процесів мислення. Саме мислення стає осмисленим. Дитина переходить до наочного (образного) сприйняття. Починає застосовувати логічне мислення і з його допомогою порівнювати, групувати предмети за певними ознаками, виділяти потрібну інформацію, робити правильні висновки. Увага - характерна вікова особливість дітей 5-7 років, пов''язана з усвідомленим мисленням. Дитина 6 років вже вміє вибрати об''єкт (завдання), направити на нього свою увагу і утримувати тривалий час. Уява - одна з найкорисніших для розвитку інтелекту здібностей. Вона сприяє розкриттю творчих задатків, допомагає створювати яскраві ідеї і образи, мріяти, дає простір для самореалізації. Вікові особливості мови у дітей 6 і 7 років:
  • малюк в активній розмовній мові використовує дуже великий словниковий запас;
  • він вміє використовувати різні мовні звороти, висловлювати свої думки повноцінно, складними реченнями, вести активний діалог.

Психологія дитини в 6 років

Найважливіші вікові психологічні особливості дітей 6 року життя:
  1. Дитяча особистість росте так само швидко, як і організм. Малюк розуміє, що він - окремий від інших осіб, тому хоче бути самостійним. Окрім ігор починає проявляти інтерес і до серйозніших занять.
  2. Зростає і його свідомість належності до соціальної групи. Малюк розуміє власне місце в своєму колі спілкування, вміє порівнювати рівень своїх здібностей, досягнень з іншими людьми.
  3. Тепер дитиною рухають не стільки бажання (хочу), скільки наявність можливості (можу) і необхідності (повинен).

Чи готова дитина 6-7 років до школи?

Виховувати дошкільника складніше з тієї простої причини, що батькам потрібно не просто вчити малюка, але і налаштовувати його на майбутнє життя в новому соціумі з насиченим графіком і великими розумовими навантаженнями. Від ступеня готовності дитини будуть залежати і його самопочуття, і успіхи, і моральна рівновага. На повну готовність до школи вказують наступні вікові особливості дітей 6-7 років:
  • Зрілість організму. Нормальний для віку фізичний розвиток, міцне здоров''я, яке дозволить легко переносити нові, більш високі навантаження.
  • Психологічний настрій. Дитина знайома з правилами шкільного життя, готова їм слідувати. Вона чітко розуміє, що тепер у неї буде більше обов''язків, що може бути важко, але готова ці труднощі долати.
  • Мотивація. У дитини є інтерес до отримання знань, розуміння, навіщо їй вчитися і які переваги можна отримати, якщо розвивати свої здібності.
  • Інтелектуальна підготовка. Крім базових знань, малюк досить ерудований. Він має широкий кругозір, вміє працювати з інформацією, має розвинені когнітивні здібності.
  • Комунікабельність. Це важливий параметр готовності. Він означає, що дитина вміє пристосовуватися до незнайомих умов, зав''язувати знайомства з новими людьми, працювати в команді і слідувати загальноприйнятим нормам поведінки.

Рекомендації для батьків 6 -річної дитини

Які успіхи чекають малюка в майбутньому, чи стане він впевненим і самодостатнім членом суспільства, чи зможе знайти своє покликання - все це залежить від перших кроків в розвитку, тобто, від батьківського виховання. Якщо знати загальні вікові особливості дітей 6 років, можна вибрати найважливіші інструменти гармонійного розвитку:
  1. Стати для малюка одночасно вчителем, наставником і помічником, кращим другом.
  2. Слідувати особистому графіку розвитку дитини. Не квапити його. Якщо потрібно, навіть відкласти на рік вступ до школи, щоб дати дитині можливість краще підготуватися.
  3. Не обмежувати дитячу свободу. Навпаки, заохочувати ініціативу і самостійність (в розумних межах).
  4. Виховувати наполегливість, впевненість, сміливість, які допоможуть дитині справлятися з труднощами.
  5. Цінувати досягнуті малюком результати, але не переоцінювати їх.
  6. Надати можливість спілкуватися і з однолітками, і з дорослими людьми різного кола інтересів і різного віку.
  7. Стежити за його здоров''ям, організувавши правильне харчування, фізичну активність, відповідний віку режим дня.записатися

    Записатися в Школу Соробан® у вашому місті

Рекомендоване: Розвиток дрібної моторики рук за допомогою Соробан Як освоїти методику ментальної арифметики? Сучасні діти - покоління «google»

Відео про Ментальну арифметику в Соробан

https://www.youtube.com/watch?v=4oFaLHCn8-k https://www.youtube.com/watch?v=2CD92DpPVr4
circlecirclecircle

Хочете розвинути здібності вашої дитини?

Ми завжди раді відповісти на будь-які ваші питання, що стосуються навчання, тренування та методики Соробан®.

Зателефонуйте нам, домовтесь про зустріч, познайомтеся з тренером, поспілкуйтеся учнями та їх батьками. Ми готові похвалитися вам результатами навчання, розказати про наші інновації та показати новинки. Сайт має форму зворотнього зв'язку, якщо вам зручно, то можете отримати відповідь заповнивши форму або набравши на номер школи вашого міста.

Вас можуть зацікавити

Спробуйте наші додатки

Soroboom Lite

Soroboom Lite

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_icon
Soroboom AR

Soroboom AR

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_iconhuawei_icon
Worlds of Soroban

Worlds of Soroban

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_icon
Soroban Dance

Soroban Dance

appStore_icongooglePlay_icon

Soroboom AR

appStore_iconmacOS_icongooglePlay_iconwindows_iconhuawei_icon
logo_white

©Copyright 2013-2024 by Iurii Novosolov. Всі права захищені.
Заборонено будь-яке копіювання матеріалів ресурсу без
письмової згоди власника.

Меню

Розклад Що таке Соробан? Блог Галерея Франшиза

Соробан® у інших країнах

by countryro countrycz country
com country
masterCard_iconvisa_icon

©Copyright 2013-2024 by Iurii Novosolov.
Всі права захищені.
Заборонено будь-яке копіювання матеріалів ресурсу без письмової згоди власника.